sobota, 14 maja 2016

Czas ostatniej aktywności na czacie Facebooka - jak zablokować?



Co zrobić aby znajomi nie widzieli, kiedy byłaś ostatnio aktywna na Facebooku?

Dostaję całą masę pytań na ten temat więc postanowiłam napisać o tym. Szczerze mówiąc, nie wiem czemu miałoby to służyć. Jeśli akurat pracujesz i nie masz czasu na Facebooka - zamknij zakładkę. Jeśli nie lubisz używać czatu - wyłącz go lub włącz tylko dla najważniejszych osób. Jak to zrobić pisałam w artykule "Jak używać Facebooka sprytnie" (punkt 9). Bo chyba nie chodzi o to, że jeśli nie odpowiesz natychmiast na wiadomość, to znajomy się obrazi?



Jeśli jednak chcesz się "ukrywać" zrób tak:

1. Wyloguj się ze wszystkich urządzeń


Wyloguj się ze wszystkich urządzeń, w tym z aplikacji facebooka w telefonie. Jeśli jesteś zalogowana w aplikacji to czas Twojej ostatniej aktywności i tak może być przekłamany. Możesz nie korzystać z Facebooka a i tak znajomym będzie się wyświetlało, że byłaś parę minut temu ;-) To wcale nie jest tak, że ten czas, który pokazuje się przy imieniu i nazwisku na czacie jest prawdziwy - tym bardziej nie rozumiem po co tak kombinować i się ukrywać. no ale jak chcesz...

Aby wylogować się ze wszystkich urządzeń - zakończyć wszystkie aktywne sesje, wejdź w "Ustawienia", następnie po lewej wybierz "Bezpieczeństwo" (lub kliknij tu). Znajdź "Miejsce logowania" i kliknij "Edytuj" jak na obrazku poniżej:





Po kliknięciu "Edytuj" zobaczysz wszystkie miejsca, w których jesteś zalogowana. Aby wylogować się ze wszystkich urządzeń kliknij "Zakończ wszystkie aktywności":



2. Użyj wtyczki AdBlock

Jeśli jej nie masz, możesz pobrać ją tu i zainstalować. Jeśli już jej używasz (lub właśnie zainstalowałaś), wystarczy, że dodasz własny filtr, który "wytnie" fejsbukowy czat. W tym celu kliknij ikonkę AdBlocka w twojej przeglądarce i wybierz "Opcje":




Wejdź na zakładkę "Dodaj własne filtry" i wklej poniższy adres do okienka a następnie kliknij "+ Dodaj filtr":

https://*-edge-chat.facebook



Po dodaniu tego adresu, wskoczy on do okienka blokowanych adresów:



I to już wszystko. Pamiętaj jednak, że to blokuje czat - nie będziesz otrzymywała wiadomości na bieżąco. Nowe wiadomości będziesz mogła zobaczyć jedynie po odświeżeniu strony. To samo tyczy się wszelkich powiadomień.

I jeszcze jedno - dla "świętego spokoju" możesz też wyłączyć czat dla znajomych w ustawieniach czatu na fb. Gdy testowałam, były takie chwile, gdy pojawiałam się jako online (zielona kropka) ;-)

A tak będziesz widziała czat po zablokowaniu go AdBlockiem:



Gdybyście testowały dłużej takie rozwiązanie - dajcie znać jak się sprawdza. Oczywiście trzeba pilnować aby nie zostawały aktywne sesje na innych urządzeniach. Warto w ogóle się tak "ukrywać"?

Może Cię zainteresować również: